Koningin Beatrix bezocht Midden-DelflandOp 11 november 2005 bezocht koningin Beatrix de provincie Zuid-Holland in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum. Met gastheer J. Franssen, commissaris van de koningin in Zuid-Holland, bracht zij eerst een bezoek aan de gemeente Westland in Naaldwijk. Daarna, in de gemeente Midden-Delfland, ontving burgemeester Rodenburg de koningin in het kleine kerkdorpje 't Woudt. In Schipluiden kreeg de koningin een cultureel programma aangeboden dat volledig in het teken stond van het gemeenschapsproject 'Drie dorpen, één opera', de opera Turandot. Het bezoek eindige met een receptie voor genodigden in de Dorpskerk. Bekijk het fotoalbum van het bezoek en foto's van de voorbereiding. Kerkdorp 't WoudtHet kerkdorpje 't Woudt was voor deze gelegenheid afgesloten voor publiek, alleen bewoners en een beperkt aantal gasten werden toegelaten. Na aankomst van koningin Beatrix werd haar in de uitspanning De Hooiberg door wethouder C. van der Kamp de 'Gebiedsvisie Midden-Delfland® 2025' aangeboden. Met de vaststelling hiervan heeft de nieuwe gemeente Midden-Delfland een forse stap gezet in de uitvoering van haar missie: Zorg voor behoud en versterking van Midden-Delfland. Het bezoek van koningin Beatrix aan het kerkje van 't Woudt werd muzikaal omlijst met orgelspel van Albert Moerman. Een ensemble van twaalf muzikanten uit de drie muziekverenigingen van Midden-Delfland o.l.v. Pasha Ashari speelde twee composities van de Maaslandse Margriet Verbeek: "Groen, groen Midden-Delfland" en "Feest in 't Woudt". Kort daarna reed Ysbrand Chardon, meervoudig wereldkampioen vierspan, de koningin het kerkdorp weer uit. Daar wachtten de minibusjes om haar en haar gevolg naar Schipluiden te rijden.
In Schipluiden begon de koningin aan een vaartocht over de Gaag met een Kagenaar en schipper Bertus Ruysbroek. Bij molen Korpershoek ging ze aan boord. Chinese bloemenmeisjes strooiden bloemen in het water. Langs de route kreeg de koningin een cultureel programma aangeboden dat geheel in het teken stond van het gemeenschapsproject 'Drie dorpen, één opera', de opera Turandot. In april 2006 wordt deze opera tien maal uitgevoerd. Op de dijk demonstreerden ouderen Tai Chi bewegingen. De gezamenlijke muziekverenigingen speelden het muziekstuk 'Nessun Dorma' uit Turandot. Een grote groep van 550 basisschoolkinderen uit de drie dorpen Maasland, Schipluiden en Den Hoorn zongen het lied: 'La sui monti dell'Est'. Zij werden begeleid door de slagwerkgroep Anumadutchi.
Drie dorpen, één operaOp de Paardenbrug werd een Chinese waaierdans opgevoerd. TVWest verzorgde vanuit een woonhuis tegenover de brug haar grootste Live TV uitzending ooit. Bij de Valbrug ging de koningin weer aan wal en wandelde naar de Dorpskerk. Onderweg werd haar de maquette van de opera Turandot getoond; de decorontwerper Reier Pos en regisseur Wilma Sekrève gaf daarbij uitleg. Bij een grote kast met 99 witte theepotten decoreerde keramiste Tineke van Gils de eerste van 100 theepotten met het oranje van de koningin en de zon en het groen van Midden-Delfland. De theepotten worden door bekende (en minder bekende) Midden-Delflanders gedecoreerd en per opbod verkocht ten gunste van het operaproject.
Turandot tot besluitVoor de Dorpskerk zong het Turandotkoor met orkestbegeleiding onder leiding van Rick Schoonbeek een lied uit Turandot. De koningin genoot zichtbaar en sprak de wens uit de première in april 2006 te willen bezoeken. Een grotere promotie van dit operaproject is nauwelijks denkbaar! Dit muzikaal hoogtepunt was tevens het einde van het openbare bezoek van koningin Beatrix aan Midden-Delfland en de provincie Zuid-Holland. In de Dorpskerk werd het bezoek afgesloten met een receptie voor genodigden. Midden-Delfland kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag. Voor het publiek, jong en oud, leek het even een speciale 'koninginnedag'. De nauwe samenwerking tussen de medewerkers van de gemeente Midden-Delfland en Dario Fo leverde een schitterend cultureel programma op in een al even bijzondere omgeving rond de Gaag. 17 april 2024 |