Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Koningin Beatrix bezocht Midden-Delfland

Op 11 november 2005 bezocht koningin Beatrix de provincie Zuid-Holland in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum. Met gastheer J. Franssen, commissaris van de koningin in Zuid-Holland, bracht zij eerst een bezoek aan de gemeente Westland in Naaldwijk. Daarna, in de gemeente Midden-Delfland, ontving burgemeester Rodenburg de koningin in het kleine kerkdorpje 't Woudt. In Schipluiden kreeg de koningin een cultureel programma aangeboden dat volledig in het teken stond van het gemeenschapsproject 'Drie dorpen, één opera', de opera Turandot. Het bezoek eindige met een receptie voor genodigden in de Dorpskerk. Bekijk het fotoalbum van het bezoek en foto's van de voorbereiding.

Kerkdorp 't Woudt

Het kerkdorpje 't Woudt was voor deze gelegenheid afgesloten voor publiek, alleen bewoners en een beperkt aantal gasten werden toegelaten. Na aankomst van koningin Beatrix werd haar in de uitspanning De Hooiberg door wethouder C. van der Kamp de 'Gebiedsvisie Midden-Delfland® 2025' aangeboden. Met de vaststelling hiervan heeft de nieuwe gemeente Midden-Delfland een forse stap gezet in de uitvoering van haar missie: Zorg voor behoud en versterking van Midden-Delfland.

Het bezoek van koningin Beatrix aan het kerkje van 't Woudt werd muzikaal omlijst met orgelspel van Albert Moerman. Een ensemble van twaalf muzikanten uit de drie muziekverenigingen van Midden-Delfland o.l.v. Pasha Ashari speelde twee composities van de Maaslandse Margriet Verbeek: "Groen, groen Midden-Delfland" en "Feest in 't Woudt". Kort daarna reed Ysbrand Chardon, meervoudig wereldkampioen vierspan, de koningin het kerkdorp weer uit. Daar wachtten de minibusjes om haar en haar gevolg naar Schipluiden te rijden.

Koning Beatrix in 't Woudt
Koning Beatrix in 't Woudt, foto Coby van Beurden.

Vaartocht door de Gaag
Vaartocht door de Gaag.

In Schipluiden begon de koningin aan een vaartocht over de Gaag met een Kagenaar en schipper Bertus Ruysbroek. Bij molen Korpershoek ging ze aan boord. Chinese bloemenmeisjes strooiden bloemen in het water. Langs de route kreeg de koningin een cultureel programma aangeboden dat geheel in het teken stond van het gemeenschapsproject 'Drie dorpen, één opera', de opera Turandot. In april 2006 wordt deze opera tien maal uitgevoerd. Op de dijk demonstreerden ouderen Tai Chi bewegingen. De gezamenlijke muziekverenigingen speelden het muziekstuk 'Nessun Dorma' uit Turandot. Een grote groep van 550 basisschoolkinderen uit de drie dorpen Maasland, Schipluiden en Den Hoorn zongen het lied: 'La sui monti dell'Est'. Zij werden begeleid door de slagwerkgroep Anumadutchi.

Ouderen demonstreren Tai Chi
Demonstratie Tai Chi, foto Rob Keijzer.

Drie dorpen, één opera

Op de Paardenbrug werd een Chinese waaierdans opgevoerd. TVWest verzorgde vanuit een woonhuis tegenover de brug haar grootste Live TV uitzending ooit. Bij de Valbrug ging de koningin weer aan wal en wandelde naar de Dorpskerk. Onderweg werd haar de maquette van de opera Turandot getoond; de decorontwerper Reier Pos en regisseur Wilma Sekrève gaf daarbij uitleg. Bij een grote kast met 99 witte theepotten decoreerde keramiste Tineke van Gils de eerste van 100 theepotten met het oranje van de koningin en de zon en het groen van Midden-Delfland. De theepotten worden door bekende (en minder bekende) Midden-Delflanders gedecoreerd en per opbod verkocht ten gunste van het operaproject.

Rood-wit-blauw

Bassisschoolleerlingen met 'La sui monti dell'Est'
Basisschoolleerlingen met 'La sui monti dell'Est'.

Chinese waaierdans
Chinese waaierdans.

99 plus een theepotten
99 plus één theepotten voor Turandot, foto Wim van Vliet.

Tineke decoreert de eerste theepot
Tineke decoreert de eerste theepot, foto Alice v.d. Bos.

Turandot tot besluit

Voor de Dorpskerk zong het Turandotkoor met orkestbegeleiding onder leiding van Rick Schoonbeek een lied uit Turandot. De koningin genoot zichtbaar en sprak de wens uit de première in april 2006 te willen bezoeken. Een grotere promotie van dit operaproject is nauwelijks denkbaar! Dit muzikaal hoogtepunt was tevens het einde van het openbare bezoek van koningin Beatrix aan Midden-Delfland en de provincie Zuid-Holland. In de Dorpskerk werd het bezoek afgesloten met een receptie voor genodigden.

Opera Turandot

Midden-Delfland kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag. Voor het publiek, jong en oud, leek het even een speciale 'koninginnedag'. De nauwe samenwerking tussen de medewerkers van de gemeente Midden-Delfland en Dario Fo leverde een schitterend cultureel programma op in een al even bijzondere omgeving rond de Gaag.

17 april 2024