Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

'Drie dorpen, één opera' voor de koningin!

Op 11 november bezoekt koningin Beatrix ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum de provincie Zuid-Holland. Het bezoek begint in de gemeente Westland. Daarna staat de gemeente Midden-Delfland op het programma. Het bezoek aan 't Woudt vormt een rustpunt in het programma. Tenslotte wordt in de dorpskern van Schipluiden het bezoek met een groot spektakel afgesloten. Een vol programma waaraan veel inwoners van de twee gemeenten een bijdrage zullen leveren. In de gemeente Midden-Delfland staat het bezoek vrijwel volledig in het teken van: "Drie dorpen, één opera", de community opera Turandot die in april 2006 wordt uitgevoerd.

En verder:
- Oranjefeest Den Hoorn - programma.
- 100 Theepotten voor Turandot.

Community opera Turandot

Het bezoek aan het kerkdorp 't Woudt (35 inwoners) wordt betrekkelijk kleinschalig. De gemeente Midden-Delfland biedt daar haar onlangs vastgestelde 'Gebiedsvisie Midden-Delfland 2025' aan. In de kerk van 't Woudt speelt Albert Moerman op het kerkorgel een aantel werken van Jan Pieterszoon Sweelinck. Een gelegenheids ensemble gevormd uit de drie muziekverenigingen, de Maaslandse Harmonie, Euterpe uit Maasland en Sint Caecilia Schipluiden, speelt twee muziekstukken van de Maaslandse componiste Margriet Verbeek: "Groen, groen Midden-Delfland" en "Feest in 't Woudt". Aan IJsbrand Chardon de eer de koningin per koets uitgeleide te doen richting Schipluiden.

Vanaf 11.30 uur vindt in Schipluiden een groot spektakel plaats dat geheel in het teken staat van het gemeenschapsopera project Turandot. Met en voor de gemeenschap van de jonge gemeente Midden-Delfland organiseert het Dario Fo college de opera Turandot van G. Puccini in april 2006.

Kerkdorp 't Woudt, 35 inwoners

505 kinderen zingen uit 'Turandot'

'La sui monti dell'Est' klinkt het op uit 550 monden van leerlingen van alle basisscholen uit Midden-Delfland onder begeleiding van een van de bekendste slagwerkgroepen in Nederland, Anumadutchi. Dit is een van de vele onderdelen die de koningin per boot vanaf de Gaag zal zien en horen in het thema van 'Turandot' wat over een Chinees sprookje gaat. Zij vaart vanaf de molen Korpershoek naar de Dorpskerk en onderweg geven ouderen uit Schipluiden een demonstratie van Chinese Tai Chi bewegingen, spelen leden van de drie Harmonieverenigingen het bekende 'Nessun Dorma' uit de opera, zijn er net als bij Gluren bij de Buren tableau vivents met kostuums uit de opera te zien en maken leden van verschillende Gymnastiekverenigingen uit Midden-Delfland een Chinese waaierdans.

Molen Korpershoek en de Trambrug

Een 'vorstelijke' Turandot theepot

Tineke van Gils, keramiste in Schipluiden, maakt 100 unieke theepotten voor 'Turandot' en zelf zal ze er één decoreren in het bijzijn van de koningin. De andere 99 theepotten zullen door even zovele bekende Midden-Delflanders worden gedecoreerd. Alle theepotten zullen volgend jaar professioneel worden geveild om zo een extra financiële bijdrage te leveren aan het opera project. 

Als laatste onderdeel zingt het Turandot koor met de vele zangers uit Midden-Delfland aangevuld met leerlingen van Theaterschool Koperen Kees en het Dario Fo Theaterkoor een scène uit de eerste acte van de opera Turandot. Een presentatie van drie dorpen aan één koningin.

Voor meer informatie http://turandot.middendelfland.net

Chinese theepotten van Tineke van Gils
foto: Wim van Vliet.

Valbrug, Schipluiden

Dorpskerk, Schipluiden

17 april 2024