Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Vloot over de Vliet

Op zaterdag 15 oktober was Delft even in de ban van de (historische) scheepvaart. Het evenement 'Vloot over de Vliet' was eerbetoon aan de Pilgrim Fathers, die ca. 400 jaar geleden eerst van Leiden naar Delft en Delfshaven voeren, om daarna de Atlantische Oceaan over te steken. Daar werden zij de stichters van Amerika. Een groep van ca. 25 historische schepen van verschillende omvang deed mee aan de vaartocht van Leiden naar Delft. In Leiden, Leidschendam en Delft werd op één van de grotere vrachtschepen een speciaal voor dit evenement geschreven muzikaal toneelstuk opgevoerd.

Aan dit evenement deden naast grotere binnenvaartschepen ook een aantal zeilende Westlanders mee, sommige daarvan deden een paar weken geleden nog mee met de Delfland Zeilrace. Op de Vliet kon uitsluitend op de motor worden gevaren. Na de grootste hindernis langs de vaartocht, de sluizen van Leidschendam, kon de groep redelijk vlot de tocht voortzetten door de Vliet, een van de oudste waterwegen van Zuid-Holland, door Voorburg en Rijswijk naar Delft. Daar werden steeds voor een kleine groep de bruggen opengedaan. Aangekomen aan het Zuideinde genoot het publiek van het toneelstuk. 

Delft was een van de kamers van de VOC, de Verenigde Oostindische Compagnie, die vanaf 1602 onder andere specerijen en Chinees aardewerk uit het Verre Oosten naar Europa bracht. De haven van Delft, Delfshaven, gaf een eigen toegang tot de Maas en de zee. Het imperium van de VOC duurde tot 1798: bijna twee honderd jaar bracht de VOC ook welvaart in Holland, Delft en omgeving.

Links

17 april 2024